söndag 5 april 2009

Sinnenas fyrverkeri!

Lördag 4 april 2009. Vårsolen skiner och vi samlas på altanen med vinägerchips (äntligen finns det i Sverige, dock inte så goda som utomlands) och ett glas Spumante med mosade hallon i. Goda vänner, fint väder och gott i glasen. Klick! Spara denna bilden i livets minnesgalleri!

Kvällens tema var vardagslyx och tanken var att göra god mat med bra råvaor på ett enkelt sätt. Fyra matlag fick i uppgift att kreera 3 tilltugg, 2 förrätter, en varmrätt och en dessert. I samråd med kvällens sommelier (Lotta) slutade kvällens vinkonto på 9 flaskor... huh!

Riesling blandades med zinfandel under matlagningen och inspirationen tilltog i samma takt som som promillen. Den ena rätten efter den andra tog form och trots 8 fullt fokuserade personer i köket flöt allt på enligt plan med en god portion mis en place. Guacamole och parmakakor kombinerades med friterade rödbetor som tilltugg. Allt sköljdes ner med goda viner och kolsyrat vatten. Planen var att servera förrätten 18.30. Planen höll!
Jag fick smaka på den godaste jordärtskocksoppan jag ätit. Himmelsk! till denne serverades en örtvåffla a´la Rikard Nilsson. Till detta serverades en Riesling från Berkastel.

Varmrätten bestod av en ugnsbakad oxfilé med svamp och en quinoasallad med en kraftig röd Portugis. Ytterliggare en höjdare för att följas upp med en äppelkompott med cider som med sin friskhet gav en perfekt avslutning. Till desserten serverades en Vin Santo från vingården Le Mecine som vi besökte på vår Toscanaresa för 2 år sedan.

Jag hoppas och tror att alla medverkande var mycket nöjda och glada för denna trevliga kväll. Detta sinnenas fyrverkeri.

//Håkan

1 kommentar:

  1. Det börjar med att du har en inställning till matlagning som placerar dig i ett fack som "Ointresserad". Efter ett antal år står du personifierad som mannen som varken kan eller vill laga mat. Till slut har det gått så långt att det blir självuppfyllande och du tror på den egna bilden. Själv bröt jag den negativa trenden i lördags. Det är förbannat roligt att laga mat och jag både kan och har viljan att lära mig. Ett stort tack för en fantastiskt dag med mycket skratt, god mat, trevligt sällskap och magiska viner. /Mathias (Team soppa)

    SvaraRadera